Vegetarisch of veganistisch eten is in ons land nog niet de norm. Toch staan alle seinen op groen voor een radicale verandering. Het aantal mensen dat bewust kiest voor een plantaardig menu stijgt. Onder de consumenten jonger dan veertig jaar is het percentage veganisten inmiddels 7%. Daarnaast zien we dat ruim tweederde van de Nederlanders valt onder de noemer flexitariër. Dat hebben ze zelf niet altijd door. Een flexitariër is iemand die één of meer dagen per week geen vlees, vis of vleeswaren eet. Wereldwijd gezien is het aantal Vegan producten in de bakkerijsector in vier jaar tijd met 54% gegroeid (vergelijking 2017-2021).
Naast duurzaamheid zijn ook gezondheid, religie of ethische redenen argumenten voor een Vegan lifestyle. Volgens consumentenonderzoek van Innova overwegen consumenten vegan alternatieven op basis van onderstaande redenen:
- Het is gezonder
- Het is beter voor de planeet
- Het brengt variatie aan in mijn eetgedrag
- Het past bij mijn waarden en idealen
Tosti Swirl on a Stick.
We kennen allemaal de tosti. De perfecte manier om (oud) brood op te maken, maar wel een beetje saai. Deze Tosti Swirl on a Stick is zeker niet saai, minstens net zo lekker en ook nog eens een hele handig snack om mee te nemen en onderweg op te eten. Extra tip: perfect voor bij de borrel/gourmet.
Smaken.
Texturen.
Hartige taart.
Paddenstoelen! Het ‘ingredient of the year 2022’. Ultiem veelzijdig, briljante smaak, vlezige structuur en vol nuttige voedingsstoffen. Dat maakt paddenstoelen ook heel geschikt voor vegetarische en vegan recepten. En ze zijn heerlijk in een hartige taart. Nog restjes groente, kruiden en dergelijke over? Die kunnen er ook in.
Smaken.
Texturen.
Breadpudding.
Vroeger zag je ze nog wel eens bij de bakker liggen. Tegenwoordig is dat een zeldzaamheid. Terwijl het toch heel makkelijk te maken is en je helpt met het verkopen van restanten brood. Ideaal om na de feestdagen de dure tulbanden en het vruchtenbrood om te toveren tot een heerlijk nieuw product.
Smaken.
Texturen.